Pro naše projekty Marketing Festival, Reshoper a Digisemestr si chci udržet maximální přehled. O lidech v odvětví. Co se kde děje nového. Kdo přináší zajímavé nápady. Kdo odvětví někam posouvá. A kdo si naopak jen dělá reklamu, ale komunitě nic nevrací.

A proto poslouchám prakticky všechny české a slovenské podcasty. Přemýšlel jsem, že by takový kompletní přehled všech pořadů mohl být k užitku i ostatním. A tak rád sdílím vč. krátkého osobního názoru.

Podcasty dnes můžete poslouchat přes Apple aplikaci Podcasty, multiplatformní PocketCasts nebo třeba Spotify. Já ve svém článku budu odkazovat pouze na weby projektů. V appkách si je už musíte přidat sami 🙂

Podcasty čistě o marketingu a komunikaci

1. Vaše jméno je vaše značka 
Výborný zvuk. Unikátní formát. Velká práce za každou epizodou. S jasným scénářem. Nejde o rozhovory, ale o marketingové lekce vhodné převážně pro podnikatele a živnostníky v kreativním průmyslu. Pro fotografy či ilustrátory jako dělané, ale zjišťuju, že to z vícero důvodů poslouchá mnohem širší marketingová obec, vč. třeba mě. Dobrá práce Tomáše Sobela.

2. Modrá krev
Slušný zvuk. Velmi dobré zacílení na placenou reklamu na Facebooku. Praktické a pěkně vedené velkým odborníkem na dané odvětví Davidem Lörinczem. Jsou tam i představení užitečných nástrojů. Z části jde o rozhovory s hosty. Rád sleduji.

3. PeckaPodcast
Skvělá ukázka, že agenturní podcast nemusí být hned self-promo nástroj. Pecka si naopak zve hosty z odvětví a probírá s nimi detailně jejich obor. Zvuk je průměr, ale dvojice hostů se mi líbí. Díl s Market a Karlem o PPC byl super!

4. Demarketing
Podcast Pavla Šímy, který měl hodně slušný nástup, ale nakonec je za tři roky na 7 epizodách. Slušná zvuková kvalita. Dlouhý formát. Někdy i přes 2 hodiny. Rád vzpomínám na mou epizodu, kde jsme toho probrali fakt hodně. Snad se v něm bude pokračovat.

5. SEOLoger Podcast [Nově přidáno]
Úplně nejčerstvější podcast z celého přehledu je první český SEO podcast od Pavla Ungra. Najdete ho na jeho Soundcloudu avšak v tuto chvíli jde zatím jen o pilotní díl. Kvalita zvuku je slušná a já určitě nejsem sám, kdo se těší na další díly.

6. Marketing Insider
Rozhovorová platforma Lukáše Chmely, který pochází spíše z nákupu médií než výkonového marketingu. Dává věcem a rozhovorům tedy trochu jiný vhled než je běžné a to je dobře. Poslouchám méně. Tady hodně záleží na hostovi, ale třeba díl s Janem Vetyškou z APEKu byl zajímavý a plný faktů a čísel.

7. Marketing Backstage [SK]
Rozhovorová platforma či spíš show Kamila Aujeského. Moderní pojetí se zvukovou stopou na pozadí. A můžete se dívat i na videozáznam. Jako zpestření je tam často soutěž o boty od Footshopu. Kvalita zvuku je občas horší a i proto jej poslouchám méně. Na druhou stranu dobře prezentuje přední odborníky slovenské scény, což si v českém podcastu většinou neposlechnu. Záleží tak host od hosta, ale třeba Michal Pastier, Michal Truban nebo můj nový oblíbenec Dalibor Cicman jsou super.

8. Insight [SK]
Rozhovory se zajímavými lidmi ze slovenské scény. Jedná se podcast agentury Hype.sk, ale určitě to není žádná self-promo platforma. Zajímavé pojetí úvodní znělky :)) Je to i formou videí. Zvuk je obecně trochu horší. Některé díly už nejsou čistě o marketingu, ale i o projektech hostů. I tak ale průběžně sleduji.

9. Mediář Podcast [Neaktivní již dva roky]
Podcast známého českého marketingového magazínu Mediář. Dnes již neaktivní. V minulosti šlo o show Ondřeje Austa a Marka Prchala. Dnes jsou asi jiné věci na práci :-/ V minulosti jsem ale poslouchal a na můj seznam patří.

10. Strategické zisky
Tento podcast jsem objevil až při rešerši k tomuto článku. Má již přes 100 epizod, z nichž evidentně mnoho z nich je přímo o marketingu či reklamě. Jeho kvalitu ale bohužel hodnotit nemohu.

11. Podcast Včeliště
Stejná situace. Objevil jsem také až teď a nestihl jsem si ještě nic poslechnout. Většina epizod je z roku 2016 nebo starší a nové už přibývají pomalu.

12. Programatická minutka [Nově doplněno]
Podcast společnosti R2B2 o programatické reklamě. Velmi úzce zaměřené a jednoznačně technicky nejodbornější podcast v celém seznamu. Primárně vhodné pro větší firmy, publishery nebo marketéry pracující s vyššími rozpočty. Podcast i formou pěkně zpracovaných videí.

Business, freelancing a částečně marketing

13. Mladý Podnikatel
Netřeba představovat. Rozhodně šampión v počtu natočených epizod. Je tam hodně dílů o marketigu, které mám rád, ale obecně se jedná o vše možné okolo podnikání, e-shopů, financí, logistiky, příběhů zakladatelů atd. Poslouchám jen vybrané lidi.

14. Na vlně podnikání
Jeden z podcastů Dana Tržila. Rozhovory. Každý týden nový díl. Drží si 20 minut na epizodu, což bude pro hodně lidí výhoda. Mnoho zajímavých founder stories, vhledů do různých odvětví. Super pro lidi, co hledají inspiraci nebo třeba začínají podnikat. Díly o marketingu či komunikaci se taky najdou, jako např. ten s Andreou Hurychovou.

15. Proti proudu
Druhý podcast Dana Tržila. Delší formát. Rozhovory. Nejen s podnikateli. Příkladem může být Michal Horáček. 50 minut až hodina a půl. Rád poslouchám a hledám inspiraci. Jde to samozřejmě více do hloubky než Na Vlně podnikání. V posledním díle si můžete poslechnout i mě 🙂

16. Z podpalubí
Hezký rozhovorový podcast většinou ve třech lidech. Ačkoliv jde o podcast aplikace Freelo, tak to není self-promo platforma. Líbí se mi příjemná, uvolněná atmosféra. Je to lidské a hezky se mi to poslouchá. Líbil se mi teď díl s Ondrou Ilinčevem. Ale je tam toho mnohem víc. 50 minut až hodina a půl, takže to jde více do hloubky a to mi vyhovuje.

17. Na volné noze
Další projekt, který není třeba příliš představovat. Rozhovory a i krátké tipy odborníků na volné noze pod taktovkou Roberta Vlacha. Jsou tam i speciály, jako např. Copýtko, kde uslyšíte rady copywriterů. Poslouchám rád, ale jen vybrané epizody.

18. Videorozhovory Lupa.cz
Nový projekt Lupy. Rozhovory zatím převážně s klíčovými lidmi české e-commerce. Zatím se přiznám, že jsem toho moc neposlechl, ale přijde mi to dobře produkované. Součástí je i videoformát na jejich webu či přímo na Youtube.

19. Klik od SME.sk [SK]
Jeden ze tří nových podcastů slovenského deníku SME.sk. Tento se věnuje technologiím, start-upům, sociálním sítím a marketingu. Vychází jedou týdně, má nadpůrměrnou zvukovou kvalitu, délku kolem 50 minut. Zajímává, odborná debata. Rád poslouchám.

20. Rozhovory Marka Dlugoše [SK]
Příjemný, optimisticky laděný podcast formou rozhovorů s úspěšnými podnikateli a zakladateli start-upů. Velmi vysoká kvalita zvuku. 35 – 55 minut na díl. Jde docela pěkně do hloubky. Rád poslouchám, ale zatím má jen 5 dílů. Pár z nich se přímo týká marketingu, takže zařazuji.

21. ByznysPark [Neaktivní]
Kratší české rozhovory povětšinou s internetovými podnikateli. Vede Michal Andera, který pracuje na VŠE. Délka kolem 20 minut. Hezky zpracovaná videa. Bohužel momentálně neaktivní s posledním rozhovorem z února. Snad se zase rozběhne.

K podcastům se pojí ještě jeden dobrý odkaz. Existuje skupina Marketingové SK / CZ Podcasty na Facebooku, kde mj. Štefan Polgári píše krátké recenze na konkrétní nové epizody některých CZSK podcastů. A ještě: Pokud hledáte podcasty čistě o SEO, tak odkazuji na seznam Marka Leciána.

A na závěr malá výzva. Budu rád, když napíšete do komentářů:

  • na co jsem zapomněl
  • který z uvedených posloucháte nejraději a proč. Případně připojte svou oblíbenou epizodu
  • které zahraniční podcasty o marketingu posloucháte
  • jaké téma nebo formát podcastu tady chybí

Vaše komentáře moc pomohou mně i dalším čtenářům! Díky.

 

11 Comments

  1. Chybí tu česká Show CZPodcast … je to docela dost ajťácké, ale obecně se dá říct, že to je i Business…

    Zahraniční top trojka pro mě:
    Tim Ferris
    Akimbo: Seth Godin
    GaryVee Audio Experience

  2. Skvělé shrnutí, Jindro. Díky za tipy z SK. Ty obvykle člověk moc nesleduje. Osobně považuji za parádní díl Demarketingu Duel Le Premier vs. Galard – http://www.pavelsima.cz/duel. Škoda, že už teď tento projekt zamrznul, protože i ostatní díly byly povedené!
    Do seznamu bych přidal ještě podcasty časopisu Forbes. Jsou fajn a také řeší zajímavá témata z businessu…

  3. Dík moc za tipy – pridávam do playlistu tie, ktoré som nepoznal!
    Skromne odporučím svoj podcast INSP.EAT. Nie čisto marketingový, ale často áno: https://bit.ly/inspeatpodcast

    Výborný nový podcast o HR marketingu je #bednatalks (https://itunes.apple.com/us/podcast/bednatalks/id1404203470?mt=2)

    A zo zahraničných si idem pravidelne napríklad The Science of Social Media od Buffer, Art of paid traffic, Social Pros, eCommerce influence.

    Nech sa darí!
    Tino

  4. Díky za vyčerpávající přehled. Poslední dobou jsem se seknul pouze u Mladého podnikatele a několika zahraničních podcastů, tak aspoň opět rozšířím své tunelové vidění.

Leave a Comment

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *