Pravidelně prezentuji hodnotné příležitosti pro studium digitálního marketingu i přidružených oborů. Možná jste procházeli můj přehled z roku 2017, a nyní je před vámi aktualizovaná verze pro rok 2019.

Jedná se přehled akcí, komunit, podcastů a studijních zdrojů, které osobně doporučuji. To znamená, že buď autory projektů znám, nebo jsem s nimi sám měl zkušenost a považuji je za kvalitní.

Všechny tyhle akce, kurzy a setkání jsou dobrou vstupní branou pro nějaký ten kariérní posun. Máme úplný začátek roku – takže hlavu vzhůru, vyhrnout rukávy a s chutí do toho.

Chci být expert na (digitální) marketing

Digisemestr | Praha

Prestižní semestrální studium digitálního marketingu. Můj projekt, kterým již prošlo 750 studentů ve 3 semestrech. Jako obvykle i letos projekt inovujeme – můžete se těšit na specializace formou online kurzu nebo na přístup do komunity všech absolventů. Přihlášky přijímáme do 31.1. a semestr začíná 23. února 2019.

Creative Academy | Bratislava

Jediný semestrální kurz orientovaný na kreativitu. Ať už míříte do digitálního marketingu nebo do reklamní agentury, tomuto kurzu bych věnoval pozornost. Ne každý může dojíždět do Bratislavy a ne každý bude chtít investovat 999 EUR, ale učit se od špiček jako je třeba Michal Pastier? Podle mě velmi dobrá investice, o které sám občas přemýšlím.

Digitální marketing na Newton College | Brno

Je libo studovat Digitální marketing formálně na vysoké škole? Těžko budete hledat lepší volbu než bakalářský obor na soukromé škole Newton College. Za oborem stojí jména jako Jan Řezáč nebo Karel Novotný a já oboru moc držím palce. Na západ od nás je studium digitálu na všech stupních VŠ úplně běžné, v ČR a na východ od nás zatím téměř nemožné. Čest výjimkám 🙂

Marketing Week Mini MBA | On-line

Mark Ritson je v dnešní době zřejmě nejznámější marketingový profesor na světě a to nejen pro svou akademickou práci. Doporučuji mrknout na jeho ostré sloupky na Marketing Weeku stejně tak jako na jeho Twitter účet. Není náhodou, že se tenhle chlapík objeví také letos v Praze jako hlavní hvězda Marketing Festivalu. A právě pod taktovkou Marka můžete za 1 250 liber studovat prestižní Mini MBA kurz marketingu, který vám klasické pojetí „digitálu“ hodně rozšíří.

ClickIt.cz | Praha

On-line marketingový klub při VŠE. V průběhu semestru v jeho rámci probíhají přednášky a workshopy pro studenty (nejen z VŠE) zdarma. Partnery projektu jsou vedle Google také firmy jako AdExpress, AdForm, Fragile, Kofein či Taste – takže víc než dobrá společnost 🙂

Digicamp | Praha i Brno

Vzdělávací projekt, který zahajuje pátý semestr své působnosti. Jedná se o výuku v menší skupině založené hodně na spolupráci studentů i na samostatných projektech. Projektem jsem neprošel a neznám přesně jeho reference, ale vypadá to zajímavě a přínosně.

Google Digitální Garáž | On-line

Tohle bude zřejmě vaše první zastávka při cestě za kariérou v digitálu. Online kurz základů digitálního marketingu z perspektivy Google – v češtině a zdarma. Vstupní brána pro další studium.

Jak se stát PPCčkařem?

Chci být PPCčkař

PPC / Offline | Praha

Robert Štípek se svou specializovanou agenturou KOFEIN organizuje 3-4x ročně sraz fanoušků PPC reklamy. Akce je zdarma a její součástí jsou vždy nějaké zajímavé přednášky. Sám jsem navštívil mnohokrát a mohu doporučit. Další termín je už teď vypsaný na 7.3.2019 v Divadle ROYAL. Potkáme se?

Ulab PPC Newsletter | Online

Pokud nechcete jít ve svých znalostech po povrchu a hledáte obsahovou inspiraci, určitě sledujte agenturu Ulab. Tak za prvé – jejich pravidelné PPC a Social Digesty na blogu jsou bezesporu těmi nejlepšími oborovými přehledy v ČR. Teď nedávno navíc spustili také PPC Newsletter a pokud to s oborem myslíte jen trochu vážně, o tohle svůj inbox neochudíte.

PPC Camp | Různá místa

A aby chvály na Ulab a Markétu Kabátovou nebylo málo – pořádají také zdaleka nejodbornější akci na PPCčka v Česku. Není to ale typická konference, na kterou si zaplatíte vstupné nebo se jen zaregistrujete. Tady musí každý navrhnout své téma a kritéria jsou nastavená dost vysoko. Akce nemá web a dostanete se na ni jen tak, že navrhnete nějakou zajímavou přednášku. Pro více informací doporučuji sledovat Markétu třeba na Twitteru.

PPC na stojáka | Brno

Setkání fanoušků proklikové reklamy se koná i v Brně a to pod taktovkou agentury Besteto. Je to komornější free akce, na kterou vždy zvou nějaké zajímavé hosty.

Zaklik.cz | On-line

Další cesta, jak získat solidní základní znalosti o PPCčkách zcela zdarma, je ponořit se do studia webu Zaklik.cz, který pro vás napsala Petra Větrovská. Teorie i příklady vycházejí z více než 10 let zkušeností, které Petra nasbírala. V současné době už se na web trošičku práší a zasloužil by si aktualizaci… Tak Péťo, házím rukavici 🙂

Školení Karla Rujzla | Brno

Pokud hledáte cestu, jak s PPC začít a vytvořit si hned od začátku správné návyky, určitě si dobře vyberte svého lektora. Já ze své zkušenosti mohu doporučit Karla Rujzla, který je odborník na slovo vzatý a svou práci dělá velmi poctivě. Pořádá navíc jednou za čas školení začátečníků v Brně.

Honza Kvasnička na konferenci

Na jaké akce mohu jít zadarmo?

Reshoper | Praha | 29. ledna 2019

Provozujete e-shop? Chcete si ho založit? Nebo pro nějaký pracujete? Zapište si 29. ledna v Praze. V prostorách výstaviště PVA EXPO Praha chystáme veletrh právě pro vás. Získáte inspiraci pro nové technologie a e-commerce řešení, přijít můžete i na  konzultaci zdarma a také se seznámíte se spoustou lidí z oboru. Speciální akci pak chystáme pro lidi, kteří si s podnikáním teprve chtějí začít. Vstupenky jsou zatím zdarma, tak neváhejte.

ShopCamp | Praha | 13. září 2019

Lidi z e-commerce musí nutně zajímat i ShopCamp, který organizuje duo Shoptet + Shopsys. Moc pěkná a obsahově nabitá free konference pro e-shopy se letos koná na začátku září. Tak pokud nemáte lístek, sledujte akci a nezapomeňte se registrovat 🙂

Barcampy | BrnoOstravaHradec KrálovéČeské BudějoviceZlínPlzeň

Barcampy jsou nezávislé konference na různá témata. Dříve byly hodně o programování, technice a IT. Dnes jsou bohužel pod nátlakem všemožných expertů na osobní rozvoj, což mě upřímně nebaví. I tak se dá na každém najít zajímavý obsah i fajn lidi. Navíc jsou Barcampy free, tedy i risk-free.

Poslední Středa H1.cz | Praha

Večerní akce přední české digitální agentury H1.cz. Každý měsíc s již velmi dlouhou tradicí. Zdarma na rozličná témata digitálního marketingu. Sám jsem byl na několika setkáních a vždy si vybírám podle aktuálního tématu a pozvaných hostů. Obecně ale určitě doporučuji.

#SocialDate | Praha

Menší setkání či minikonference na téma sociálních sítí pod taktovkou agentury Taste Sun. Teď však momentálně není jasné, jestli akce bude pokračovat i v roce 2019. Čekám na potvrzení na Twitteru : )

STRV akce | Praha a Brno

Workshopy, setkání, přednášky a to v mnoha případech i se zahraničními hosty. Někdy na téma vývoje, ale často obecněji – startupy, marketing, podnikání. Pořádá prestižní technologická společnost STRV.

SEOLoger | Praha

Setkání lidí okolo SEO, které pořádá již velmi dlouhou dobu Pavel Ungr. Zpravidla jde o večerní posezení se zajímavým hostem na konkrétní, často velmi technické téma z oblasti SEO. Určitě mohu doporučit. Tip: Můžete si rovněž pustit záznamy z předchozích přednášek nebo se na stejném místě zaposlouchat do podcastu Pavla Ungra.

2F talks | Praha

2F Talks pořádá agentura 2FRESH na různá témata spojená s marketingem a technologiemi. Poslední se však odehrál v květnu 2018 a není tak bohužel jasné, zda bude série pokračovat.

E-Commerce večer od Tipli.cz | Praha | 31. ledna 2019

Zcela nové e-commerce setkání, které mělo premiéru v Praze v listopadu 2018. Program mi připadal atraktivní a kdybych byl tou dobou v ČR, určitě bych na akci zašel. Další termín je už teď plánovaný na 31. ledna a hlavními hosty bude Radek Hudák ze Shoptetu a Marek Kobulský z Attribution-Academy.cz

MeasureCamp Czechia | Praha + Brno + Svět | 7. září 2019

MeasureCamp je projekt, který pochází z Velké Británie a postupně se dostal i k nám. Je to barcamp-style konference o webové analytice. Rozdíl oproti běžným konferencím je, že tak minimálně ⅓ účastníků současně vede nějakou přednášku či workshop. Komunita komunitě. Velmi odborné, zdarma a super. Úplným začátečníkům ale spíše nedoporučuji.

BabelTalk | Brno/Praha

Každý měsíc organizuje Adam Zbiejczuk menší setkání lidí okolo trendů na sociálních sítích. Pokud vás tedy baví Instagramy, Snapchaty, Pinteresty nebo třeba zákoutí PPCček na Facebooku a chcete poznat komunitu, stavte se. Jeden měsíc v Brně, další zase v Praze.

SEO jako Brno | Brno

Brněnská komunita, která věří, že SEO nikdy neumře. Tematické přednášky a workshopy v příjemné atmosféře moravské metropole. Nejlepší přehled o chystaných akcích získáte, pokud budete sledovat jejich Facebook stránku.

Marketingový škopek | Brno 

Když už máte přednášek plné zuby a chcete prostě jen zajít na pivo s lidmi z marketingu, sledujte brněnský marketingový škopek. Akci jsem zakládal kdysi dávno s Michalem Janíkem z Mergada, pak na několik let převzali žezlo kluci a holky z Court of Moravia a teď je nově v rukou agentury InCreative. První škopek v novém se podle mých informací odehraje už 24. ledna.

Nekonference | Brno

Neformální přednášková akce pořádána brněnskou agenturou Besteto. Hlavními tématy jsou vyhledávače zboží a PPC reklama. Akce se koná zpravidla jednou ročně a další z nich proběhne podle zástupců agentury v květnu, v červnu či září. Takže zatím se vlastně neví.

MarketingON | Ostrava | květen 2019

Ostravské minikonference (večery o zhruba třech řečnících) několikrát do roka hostí agentura AdVisio a z mého pohledu jde o velmi dobrý výběr. Minulý rok jsem žádné nestihl, ale letos to mám na seznamu. Další termíny jsou plánované na květen a listopad. Pokud žijete či studujete poblíž, tady je to pro vás must-go 🙂 Akce už není zcela zdarma, ale je tam nějaké symbolické vstupné 100 – 150 Kč.

IMsraz | Ostrava | Mnohokrát ročně

IMsraz je ostravské neformální marketingové setkání s velmi dlouhou historií. Sám si pamatuji, že jsem se nějakého zúčastnil a už to je pár let. Je zcela zdarma a stýkají se na něm nadšenci do internetového marketingu ale i internetového podnikání či affiliate marketingu. Další je naplánován už na 30. ledna.

Marketingová Plzeň | Plzeň | Mnohokrát ročně

I Plzeň už má svou marketingovou komunitu a to v tomto případě velmi aktivní. Tým okolo Martina Žatkoviče už má teď vypsaných 19 !!! setkání na rok 2019, tak vybírejte tady. Jde klasicky o přednášky, workshopy a menší konference na témata spojená převážně s internetovým marketingem. Věřím, že se na některém potkáme.

Marketingový Štvrtok | Košice | Mnohokrát ročně

Pro mnoho lidí asi geograficky dost vzdálená akce v Košicích, která si ale zaslouží pozornost. Sám jsem zhlédl většinu videozáznamů z tamních přednášek, které se konají pravidelně každý měsíc, a velmi chválím kvalitu předávaného obsahu. Sami organizátoři tvrdí, že záměrem akce je přinést do Košic aktuální marketingové know-how a to se myslím hezky daří. Doufám, že se tam někdy zajedu podívat osobně.

Let’s talk about | Žilina | Mnohokrát do roka

Komorní akce, která nezveřejňuje záznamy přednášek a možná i proto jde debata dost do hloubky. Akce se koná v Žilině a už teď má vypsaných několich termínů vždy s jedním hlavním hostem. Jako jediná akce v tomto seznamu tvoří výjimku – je zpoplatněná 20 eury. I tak ale velmi doporučuji.

Akce v Connect coworkingu | Bratislava | Mnohokrát do roka

Velké množství akcí spojených s digitálním marketingem a podnikáním se koná v bratislavském Connect coworkingu. Bohužel nemám vlastní zkušenost, ale jejich akce vidím velmi často na Facebooku a mám i reference od známých a kamarádů. Pokud jste v Bratislavě, určitě vyzkoušejte.

WebSupport akce | Bratislava

Každý měsíc pořádá společnost WebSupport nějaké setkání – ať už pod hlavičkou Silné weby či WebSupport talks. Vstupné je zdarma a témata jsou spojená s podnikáním, marketingem, weby či technologiemi. Sám jsem z této akce poslouchal např. záznam s Katarinou Novotnou a rád bych akci někdy navštívil osobně.

Jaké podcasty nemám minout?

V minulých letech jsem v mých přehledech vypisoval vždy několik mých oblíbených podcastů. Tentokrát vás už ale mohu odkázat na můj úplný seznam všech českých a slovenských podcastů o marketingu. Tam si určitě vyberete 🙂

A pokud chcete jít ještě více do hloubky jednotlivých oborů a nevadí vám poslech v angličtině, doporučuji přehledy oblíbených podcastů Marka Leciána. A to v oblasti SEO, datové analytiky a datech obecně nebo analytiky webové.

Které záznamy přednášek sledovat?

V minulosti jsem rovněž odkazoval na několik oblíbených Youtube kanálů konferencí, které zveřejňují své videozáznamy. Dnes vás ale mohu odkázat na náš portál Vzdělávej.se. Tam totiž dáváme všechny přednášky, rozhovory a výukové materiály na jedno místo a dále je třídíme a popisujeme. To vám snad ulehčí výběr.

V ČR je několik výjimek – konferencí, které mají své záznamy zpoplatněné jako například Support Day nebo Marketing Festival. Tip: Studujete nebo budete studovat Digisemestr? Přístupy ke všem ročníkům Marketing Festivalu získáte zdarma.

WebExpo video archiv

Webexpo je vzorem v tom, jak přistupují ke sdílení videozáznamů ze svých konferencí. Pokud máte čas a vaším hlavním zájmem jsou weby, tady hledejte inspiraci – videozáznamy ze všech ročníků – přednášky stovek českých i zahraničních řečníků.

Připadá vám tento výčet krátký?

Můžete si zkusit projít nabídku webu Konfery.cz, hodně komunitní Srazy.info či celosvětově známý Eventbrite.

Pokud myslíte, že mi v přehledu něco chybí, určitě mi dejte tip v komentáři. Rád na to mrknu. Pro více zajímavých příležitostí a informací z oboru mne sledujte na FacebookuTwitteru či Linkedinu.

Mnoho úspěchu v tom, co děláte, přeje

Jindra Fáborský

26 Comments

  1. Ahoj Jindro,

    díky moc za super přehled a zmínění ShopCampu! Už máme termín – bude 13. 9., tak případně můžeš updatnout v článku.

    Matěj

        1. Jindro, ještě jednou ahoj, u ShopCampu je teď datum 23. 9., změníš to prosím na 13. 9.? Díky 🙂

  2. Ahoj Jindro,

    díky moc za zmínění Digicampu! Letos na jaře bude už 5. semestr, navíc plánujeme i Brno a už dlouho se nevěnujeme jenom PPC. Tak kdyžtak prosím pouprav v článku a ještě jednou moc díky.

    Hynek

    1. Ahoj Dalibore, díky moc za doplnění. Už mi to ukazoval Martin Žatkovič a vypadá to zajímavě. Chtěl jsem to zahrnout do hlavního článku, ale nemám na to přesně kategorii. Možná do toho „Chtěl bych být PPCčkař“ ale nevím, jak moc budou webináře o PPC? Každopádně těším se až navštívím první vydání 🙂

      1. Ahoj, spíše to bude spatřit obecně do digitálního marketingu. PPC dnes tvoří již nedílnou součást našeho systému nicméně collabim je spíše o přístupu k e-marketingu a dolování dat pro něj – bez ohledu na to, zda-li si SEO, PPC specialista, obchodník v digitálním světě nebo třeba UX profík. Každá z těchto jmenovaných profesí si u nás přijde na své a to přesně chceme ukázat na praktických příkladech. A to zdarma 🙂

  3. Zdravím Jindro,
    moc děkujeme za celé AdVisio za doplnění našeho MarketingON 🙂 Tento rok bude další ročník v květnu a v listopadu. Budeme rádi, pokud ti to tentokrát vyjde a dorazíš. 🙂

      1. Mohu poprosit ještě o úpravu? 🙂 MarketingON již není zdarma, stojí sice něco málo přes 100 Kč, ale aby čtenáři věděli 🙂
        Děkuji.

  4. Zdravím, bylo by možné přidat konferenci Digidějovice (http://www.digidejovice.cz/) , snažíme se rozšiřovat povědomí o online marketingu na jihu Čech, kde je to v současné době největší akce tohto druhu. Konference se bude konat 14. 2. a tématicky se snažíme pokrýt různé okruhy z online marketingu. Předem děkuji

  5. Ahoj Jindro,
    moc děkuji za perfektní doporučení!
    Ještě bych ráda doplnila Eshopistu např. 7.2. máme setkání v prostorách Microsoftu na téma: Trendy v ecommerce pro rok 2019:)
    Pokud tě to zaujalo budu moc ráda za přidání a když dorazíš.
    Díky!
    Lucka

    1. Ahoj 🙂 E-shopistu sleduji a moc fandím. Je to super projekt, ale já na to v článku bohužel nemám sekci. Je to placená akce a já tam mám primárně akce zdarma. Rád to ale nechám takhle v komentáři a třeba časem připravím nějaký další přehled, který lépe vyhoví placeným akcím. Díky moc a snad na viděnou 7.2.

  6. Ahoj Jindro,

    super přehled a shrnutí všech možných akcí, komunit!

    Napadlo mě taky zmínit jedno „Ostravské offline neformální marketingové setkání“ a to je IMsraz.cz – Sraz všech, kdo se zajímají o podnikání a marketing na internetu, který pomáháme spolupořádat každý měsíc.

    PS: akce kde může přijít opravdu kdokoliv BO srazy jsou zdarma … 😉
    PS.S: Možná to sem patří, možná ne.

    Více o srazu: http://imsraz.cz/

    Lukáš

  7. Děkujeme za detailní seznam a zahrnutí Click itu! Budeme se v letním semestru opět těšit i na naše nestudentské publikum.

Leave a Comment

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *