Nadační fond Dobrodění vznikl, aby podporoval Domov bez zámku – poskytovatele sociálních služeb v Náměšti nad Oslavou. Je to místo, kde lidé s mentálním postižením mohou žít běžným životem v přirozeném prostředí, žádný velký ústav. Chceme pomoci s projekty, na které sami finančně nedosáhnou.

28. února jsme měli první letošní zasedání správní rady a rád bych se s vámi podělil o výsledky naší činnosti v roce 2018 a plánu na rok aktuální.

V roce 2018 jsme schválil 23 žádostí o příspěvek, přičemž 20 z nich bylo podáno přímo klienty Domova bez zámku, 3 potom samotnou organizací. Celkem jsme tak vyplatili 91 820 Kč, které šli na tyto účely:

  • 3 žádosti na příspěvěk na dopravu do denního stacionáře,
  • 2 žádosti na osobní asistenci při výletu a sportovních hrách klienta,
  • 13 žádostí na příspěvek na tuzemskou dovolenou (prodloužený víkend) po 1 000 Kč
  • 1 žádost na specializovanou pomůcku pro sport,
  • 1 žádost na nákup osobních hygienických potřeb a bot,
  • 1x doprovod na sportovní hry v Zubří,
  • 1x specializovaný videotrénink jednoho ze zaměstnanců.

Příjmově jsme v roce 2018 získali 43 000 Kč od mého Marketing Festival s.r.o. a dále jsme několik desítek tisíc Kč získali díky pořádání plesu v Náměsti nad Oslavou. Celkově na konci roku evidujeme zůstatek cca 140 000 Kč.

Rok 2019

Pro rok 2019 jsem se zavázal přinest do Nadačního fondu 100 000 Kč z projektu Digisemestr a 200 000 Kč z Marketing Festivalu. Tím získáme mnohem větší možnost zpříjemnit či zkvalitnit život velké části ze 70+ klientů Domova bez zámku.
Dále se budeme snažit zvýšit poměr peněz získaných od dalších individuálních nebo firemních dárců. To i prostřednictvím komunikace našich aktivit např. na této Facebook stránce.

Pokud se rozhodnete nám věnovat jakoukoli částku, můžete tak učinit na náš účet: 115-4190180257/0100. Moc si toho vážíme.

Jak může pomoci 1 000 Kč?

Z našich aktivit mi přijde nejzajímavější právě „motivační“ příspěvěk 1 000 Kč na tuzemskou dovolenou, o kterou mohou klienti DBZ žádat (samozřejmě prostřednictvím sociálních pracovníků). Všechny tyto žádosti i výstupy z dovolených ukládáme a evidujeme. 1 000 Kč Pro příklad. Po 1 000 Kč jsme vyplatili p. Josefu Vaculíkovi a Radoslavu Žůrkovi, kteří tak mohli vyrazit za doprovodu asistence do Balónového hotelu Radešín v říjnu 2018. Tam navštívili místo, odkud se vzlétají horkovzdušné balóny a podnikli několik výletů do přírody. Za mě je skvělé, že tady stačí relativně malé peníze na docela dost velký dopad na něčí život.

Jsem rád, že máme celou tuhle dokumentaci a můžeme vidět reálný dopad. Zde je třeba děkovný dopis jednoho z klientů, kterému jsme přispěli na dovolenou.

Nový člen správní rady

Na našem zasedání jsme také odsouhlasili posilu. Novým členem našeho nadačního fondu se stává můj kolega a kamarád Vojta Janoušek. S touhle posilou snad budeme mít dlouhodobě ještě větší dopad. Těším se na spolupráci.

Díky za podporu

Tak tolik k naší činnosti v roce 2018 a výhledu na rok 2019. Není to samozřejmě věc s největším dopadem na světě, ale jsem rád, že mohu mimojiné využít ekonomický přebytek mých projektů pro sakra dobrou věc. Díky moc celé sprání radě: Martě Valové, Janě Štefánkové, Marku Klementovi a nově Vojtovi za vaši činnost a všem ostatním, kteří nás podporujete!
Jindřich Fáborský zakladatel Nadačního fondu Dobrodění

 

Leave a Comment

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *