V sobotu 23. února jsme v Praze zahájili již čtvrtý semestrální kurz digitálního marketingu Digisemestr. Letos jsme si vybrali a přijali opět 250 nadějných studentů. A za sebe můžu říct, že hned od prvních minut jsem si byl jistý, že letos to bude super! Z lavic naší auly je cítit opravdu velká chuť se vzdělávat, učit se něco nového i diskutovat a to mě nesmírně motivuje na Digisemestru pracovat i v jeho průběhu a snažit se mu dát co nejvíc.

Hned v sobotu jsme taky uspořádali seznamovací večírek v úžasných prostorách coworkingu OPERO, kam dorazila asi stovka našich studentů. Na akci jsem taky zavolal fotografa Radima Madarásze, se kterým jsem se seznámil už při jeho focení na Reshoperu. A myslím, že si s Radimem hodně rozumíme, když navrhl, že kromě focení lidí na párty udělá taky pár portrérů a lehkých rozhovorů s našimi studenty.

Zajímají vás příběhy našich studentů? Co dělají a proč se přihlásili na Digisemestr? Radim vám v následujících řádcích osmičku z nich představí.

Káťa

Prvním sparing partnerem pro můj rozhovor byla usměvá Káťa. Digisemestr si vybrala zejména proto, že chce nasbírat nové kontakty a získat si práci v marketingu. Na Digisemestr narazila před zhruba dvěma lety, ale skrz to, že byla za velkou louží, tak se přihlásila až letos. Když jsem se ptal, jaké jídlo ji šmakuje nejvíc, tak odpověď byla jednoznačná: „Hele, je to trošku možná nudná odpověď, ale já mám ráda burger. Ten mi nedělá problém si dát skoro vždycky.“ Za mě je to dobrá volba. Já jsem zrovna jeden měl včera. Čert ví, kde k tomu Káťa přišla, možná tím pobytem v USA. 🙂 Celý první den si užila, i když by ocenila více praktických cvičení a práce ve skupinách, ale přiznává, že úvodní sobota je logicky vždycky více informativní a teoretická. Takže ve finále hodnotí den 11/10. V oboru zatím nepracuje, je studentkou VŠEM.

Apple vs. Android
„No, mám iPhone, ale jsem rozená androiďačka.“ 🙂

Čeho si všímáš na lidech prvního?
„Tak nejvíc asi jaký mají výraz a oční, důležitý je pro mě oční kontakt“

Introvert vs. extrovert
„Jsem extrovertní introvert“ – takže diplomatická odpověď, chápu. 😀

Co by byla tvoje superschopnost, kdyby to mohlo být cokoliv?
„Asi žádná, sama se cítím super. Jsem vodnář, víš jak. :))“

Nikča

Mezi Digisemestráky se dostala díky tomu, že si o tom přečetla na Facebooku a zároveň zná absolventy předešlých ročníků, takže po krátkém rozhodování to byla jasná volba. Zároveň na sebe práskla, že měla strašnou radost, když se dozvěděla, že ji přijali, protože berou jen někoho. 🙂 A je přesvědčená, že se jí nabyté dovednosti a získané kontakty budou do budoucna určitě hodit. Nejvíc se jí líbila dopolední část. Po obědě to prý bylo trošku slabší. Což tak občas bývá, když se nám odkrví mozkovna. 🙂 Ocenila také názory přednášejících na danou problematiku. Aktuálně se věnuje práci v menší firmě, kde spravuje klientům sociální sítě a také své znalosti propůjčuje neziskovce INEX SDA, která pořádá různé work campy pro mládež. Pokud byste s ní chtěli o něčem hodit řeč, tak si šplhnete, když společně zajdete na nějakou polévku. Ze všech nejradši má ty asijské a prý dost pálivé! 🙂 Já mám osobně celkem plechovou hubu – takže pikatní, možná až příliš, jídla mám v oblibě. A když to trošku přeženu, tak třeba Tabasco jsem schopnej si pomalu dát i do kakaa. 😀

Apple vs. Android
„Tý jo, Apple každým coulem. Dobře to fotí!“

Čeho si všímáš na lidech prvního?
„Nejvíc mě zaujme, když má člověk otevřený postoj k poznávání nových lidí.“

Introvert vs. extrovert
„Extrovert.“ – musím uznat, že na to jsem se ani ptát nemusel, to jsem poznal hned .🙂

Co by byla tvoje superschopnost, kdyby to mohlo být cokoliv?
„Nooo, asi lítání, jako moucha víš? Ta se dostane všude.“

Kryštof

Sympaťák, který se o Digisemestru dozvěděl z banneru na webu, byl s nadšením vyslán nasát nové informace a dovednosti z firmy, ve které pracuje a zabývá se investičním bankovnictím. Chce zkrátka najít nové možnosti, jak pomoct jejich růstu. První den hodnotí jako celkem náročný na soustředení se, protože těch nových věcí a hlavně inspirace bylo fakt spousta. Nejvíc si pochutná na svém oblíbeném Pho-bo, ale obecně nepohrdne asijskou kuchyní. Před nedávnem se byl podívat v Bejrůtu. Zajímá se taky docela o fashion, takže jsem se ho samozřejmě musel zeptat, jaký má názor na ponožky v sandálech. Řeknu to jednoduše – nesnáší je! 😀 Jeho módní policií jsem prošel, i když trošku s odřenýma ušima. 🙂

Apple vs. Android
„Apple, jednoznačně.“

Čeho si všímáš na lidech prvního?
„Jako první věci si všímám, jak je člověk společenský a jak navazuje kontakt.“

Introvert vs. extrovert
„Já jsem určitě extrovert. :)“

Co by byla tvoje superschopnost, kdyby to mohlo být cokoliv?
„Hmm, chtěl bych umět zvládnout projít všemi psychotesty, i díky tomu bych se mohl dostat na zajímavá místa.“ – Nikča k tomu přidává: „Takže bys vlastně chtěl být psychopat, jo?“ „Jo, takovej psychopat profesionál.“ :))

Danča

Danča mi taky věnovala svých pár minut a hned mi řekla, že jsem to oslovení trefil dobře. Skvělý start. S touhle slečnou si to nechcete rozházet – nosí s sebou ne jeden, ale dokonce dva pepřáky! A taky nůž, který prý už i použila. Na odstřihnutí cedulky z kusu oblečení. 🙂 Pokud se s ní chcete spojit, tak máte použít LinkedIn, kde je pod celým jménem Daniela Nemravová. Digisemestr si zvolila, protože se chce dozvědět co nejvíce informací o marketingu a tady je všechno hezky komplexně na jednom místě. Zároveň je to příležitost, jak získat spoustu cenných kontaktů. Nadšená je taky z toho, že celý půlrok studenty mají na starost zajímavá jména z oboru. První den hodnotí velice pozitivně a i když už základy zná, tak mi řekla, že popsala dvanáct A4. Hlavně proto, aby se k tak cennému know-how mohla vracet. Těší se na analýzu a vyhodnocování dat. Líbila se jí také nasazená laťka přednášek a úroveň prezentování. Sama chce v budoucnu přednášet a školit, tak je to super inspirace. Nejoblíbenější jídla jsou podle ní ta, která pocházejí z italské kuchyně. Aktuálně pracuje v agentuře, kde má nastarost výkonnost kampaní na Facebooku.

Apple vs. Android
„Apple.“

Čeho si všímáš na lidech prvního?
„Nejvíc si vždy všimnu toho, jaký má člověk postoj. Prostě neverbální komunikace“

Introvert vs. extrovert
„Jsem extrovert.“

Co by byla tvoje superschopnost, kdyby to mohlo být cokoliv?
„Chtěla bych uměť měnit podobu, tak jako to umí Mystique z X-MEN. Hlavně abych se mohla dostávat na různá místa. Byla bych tak trošku špion – pro své osobní účely. :)“

Lucka

Dostáváme se do druhé půlky našich rozhovorů. Tentokrát jsem si posvítil na Lucku Tomeškovou. Na otázku: „Proč Digisemestr?“ Mi celkem nečekaně odpověděla: „Brácha říkal, že to je super.“ Sám dělá v marketingu a doporučení na sebe nenechalo dlouho čekat. Co se člověk nedozví. 🙂 Řekla mi o sobě, že je hodně kreativní člověk a nejvíc se jí líbila druhá a třetí přednáška. V oboru pracuje krátce – v marketingové agentuře tvoří kampaně pro Facebook, kde uplatňuje zejména svého kreativního ducha. A prostřednictvím přednášek se chce dozvědět o dalších oblastech tohoto oboru – komplexnost je to pravé slovo. Oblíbeným jídlem je Sushi, ale raději si na něj někam zajde, než aby ho připravovala.

Apple vs. Android
„Android“ – yes, první androiďák, welcome on board. Já sám jsem po přečtení knížky o Stevu Jobsovi dal iPhonu šanci a vydrželo mi to tři dny. Ale nikdy neříkej nikdy. 🙂

Čeho si všímáš na lidech prvního?
„Očí, jako první věci si všímám určitě očí.“

Introvert vs. extrovert
„Jsem extrovert.“

Co by byla tvoje superschopnost, kdyby to mohlo být cokoliv?
„Chtěla bych umět číst myšlenky, abych mohla odhalovat neupřímnost.“

„Latentní entita“

Pátou účastnicí mých rozhovorů byla slečna, kterou najdete na FB pod pseudonymem Latentní entita.

Do kurzu se přihlásila, protože se chce dostat k zajímavější práci, než kterou dělala doposud. „To jsem zvědavá, co na to šéf, jestli si to přečte. Hehe.“ Dnešní den hodnotí pozitivně, ale byl to prý masakr, skoro nespala. Zřejmě se tak moc těšila na svůj první krok k nové práci, že nemohla dospat. :)) Aktuálně pracuje jako asistentka ve stavební firmě a ráda by proniknula do světa marketingu. Když si chce zajít na něco dobrého k jídlu, tak ji jako první napadne vietnamská kuchyně, zejména Pho-bo je něco, co má fakt ráda. Taky jsem zjistil, že nesnáší mléčný škraloup v kakaau. Mléko si ohřívá v rendlíku, ne jako já v mikrovlnce. (Nechce se mi umývat nádobí a trvá to dýl. :D)

Apple vs. Android
„Android.“

Čeho si všímáš na lidech prvního?
„Jaký má výraz v obličeji.“

Introvert vs. extrovert
„Já jsem spíš introvert.“

Co by byla tvoje superschopnost, kdyby to mohlo být cokoliv?
Po dlouhém zvažování různých možností nakonec vyhrálo umění manipulace s časem. „Tak jak to umí doktor Who, prostě cestuješ tou budkou?“ „Jo, takovou tou modrou, víš já jsem doktora Who neviděl, jsem tak trošku barbar, co se týče tohoto seriálu. :D“

Michael

Do rány mi přišel tento mladej týpek z Brna, Michael Auda. Po chvilce povídání jsem zjistil, že jsme oba chodili – teda on narozdíl ode mě ještě chodí – na Jarošku (Brněnské prestižní gymnázium). Brňák a Jarošák, tak jako já. Takže jsme si v tomhle celkem porozuměli a jak jsem zjistil, zas tak moc se tam za těch 10 let nezměnilo. Michaelův kamarád, který bedlivě sledoval náš rozhovor, říkal, že se mu na něm strašně líbí, že i když je na gymplu, tak ví co chce dělat. Proto si i zvolil Digisemestr, aby si v marketingu ucelil znalosti a mohl v tomto oboru později pracovat. Aktuálně tedy studuje střední a zároveň pracuje na marketingové kampani pro jednu firmu. Z prvního dne semestru byl vskutku nadšený. Sám mi řekl, že určitě splnil jeho očekávání a to je měl opravdu vysoké. Rád si dá rýžové nudle s masem a obecně si ujíždí na vietnamské kuchyni.

Apple vs. Android
„Apple.“

Čeho si všímáš na lidech prvního?
„Tak nějak celkového charisma, jakým dojmem na mě působí.“

Co by byla tvoje superschopnost, kdyby to mohlo být cokoliv?
„Chtěl bych umět číst myšlenky, používal bych to k vyjednávání s lidmi.“

Klára

Dostáváme se tedy do finále, poslední vyzpovídanou osobou byla Klára K. (Prý to stačí uvést takto, jako když se představují alkoholici).

Klára se o Digisemestru dozvěděla někde na webu a vzhledem k tomu, že před krátkou dobou začala pracovat v digitální agentuře, tak chce mít pevné základy na poli marketingu a proto je pro ní DS ideální volbou. Dle jejich slov je komplexní a pokládá pevná základy, které uplatní do budoucna. Přednášející Ondřej Sláma zároveň pracuje ve stejné agentuře. Startovací den hodnotí na 10/10 a jenom ji utvrdil v tom, že přihláška na tento půlroční kurz bylo to pravé. Oblíbené jídlo, které si ráda dá jsou meruňkové knedlíky. 🙂 Teď jak to píšu, tak bych si je s radostí dal taky. Když jsme se bavili o oblíbených filmech, tak její volbou je film Velká ryba, kterou režiroval Tim Burton.

Apple vs. Android
„Android.“

Čeho si všímáš na lidech prvního?
„Tak asi jaké má člověk charisma, výraz a tak, celkový dojem prostě.“

Co by byla tvoje superschopnost, kdyby to mohlo být cokoliv?
„Nooo, nech mě chvilku přemýšlet… Chtěla bych umět vrátit čas, třeba o pár minut. Nebo víš co, to je málo, třeba o den. Mohla bych tak sledovat následky svých rozhodnutí a zjišťovat, která varianta je nejlepší.“ Mimochodem touhle odpovědí, jsme se dopracovali k oblíbenému filmu, protože mi to připomnělo film, na který si ani teď nemůžu vzpomenout, je s Tomem Cruisem a hlavní hrdina se vždy po jeho smrti probere na začátku dne. Je to film Edge of Tomorrow (Musel jsem pogooglit :D).

Radimův komentář na závěr

Já osobně jsem si celou akci neskutečně užil, pokecal jsem se spoustou lidí, nafotil fotky, zkrátka jsem byl ve svém živlu. Proto jsem možná i zapomněl na pravidelné doplňování alko i nealko nápojů. Což je možná dobře, protože jsem se na začátku večera nechal uvrtat do hry Buffalo. To je hra, kdy musíte alkohol pít vždy svojí nedominantní rukou. Pokud vás totiž napráská spoluhráč, pijete do dna. Na všem je teda potřeba vidět pozitiva. 😀 Co se týče lokality, tak prostory byly k takové akci podle mě ideální. Já jsem si dost ujížděl na focení přes sklo, což je patrné i z fotek. No, každej si na tom najde to svoje, že? 😀 Každopádně děkuji všem zúčastněným a zase někdy na viděnou. 🙂

Jindra: A já děkuji Radimovi za spoulpráci a těším se zase při další příležitosti 🙂

Leave a Comment

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *