Dlouhodobě se snažím vyhledávat a propagovat kvalitní vzdělávací materiály v digitálním marketingu. Ty, jejichž primárním cílem není něco prodat, ale skutečně naučit. Ty, které nejdou po povrchu, a je za nimi obyčejně vidět velká práce. Takové, které si zaslouží trochu publicity.

Nedávno jsem si chtěl osvěžit své znalosti v SEO a proto zveřejňuji přehled několika opravdu kvalitních zdrojů v češtině. Nejsem fanouškem přehledů typu 180 e-booků, které nesmíte minout, takže fakt jenom pár:

1. Ochutnejte technické SEO: E-book o 72 stranách

Tak tímhle bych asi začal. Velmi dobrý přehled technických aspektů SEO, které budete minimálně na začátku řešit nejčastěji. Kromě technického popisu všech možností předkládá i doporučení a nejčastější chyby. Shrnuje tak průchodnost, indexaci, HTTPS, rychlost webu, mobilní weby i rozšířené výsledky vyhledávání. Naopak nepopisuje práci s klíčovými slovy, správné nastavení tagů, práci s nadpisy, popisky obrázků či práci s URL adresami.

2. Contentking Akademie – webový obsah

O něco méně technická, ale za to více marketérská příručka základního SEO. Popisuje známé SEO faktory, práci s klíčovými slovy, a dotkne se i linkbuildingu. Je to velmi srozumitelně napsané a skvěle se to doplňuje s výše uvedeným e-bookem od Taste.

3. Jak na Analýzu klíčových slov – krok za krokem

Úžasný kus obsahu, který vytvořil Filip Podstavec. Až si nastudujete první dva zdroje, určitě vás budou zajímat i kvalitní podklady o analýze klíčových slov. A nejlepší český online návod má teď bez diskuzí právě Filip. Konkrétně pod hlavičkou skvělého Marketing Mineru.

4. Linkbuilding v praxi [aktualizace 2018]

Věřím, že nejlepší český přehled metod, jak (a proč) získat zpětný odkaz. Často včetně opravdu konkrétních kroků a webů. Lehčí už to být nemůže. Doporučuji.

Na českém internetu je toho mnohem více. Konference, videa, blogové články, líbila se mi např. real-time linkbuilding případovka od Linkiho. Nechtěl jsem vás ale zahtit, a tak jsem zatím vybral tyto pro mě zásadní zdroje.

Pokud ale myslíte, že do výčtu přecejen ještě něco patří, napište nápady do komentářů a já se na to rád podívám.

 

Leave a Comment

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *